Struve FITNESS | Blog | Táplálkozási tanácsok | edzőterem

Táplálkozási tanácsok: Egészség és motiváció az őszi hónapokban

2023.09.25.

Ahogy beköszönt az ősz, a természet megváltozik, és vele együtt az ételeink is. A szezonális ételek és az egészséges táplálkozás az őszi hónapokban is kulcsfontosságúak.

Ebben a blogbejegyzésben felfedezzük, milyen táplálkozási tippek segíthetnek az ősz hűvösebb napjaiban, és miként kapcsolódik az étel és a motiváció egymáshoz.

Szezonális étkezési tanácsok

Hideg elleni tanács: A kiegyensúlyozott étrend

Az ősz egy természeti ajándékokban gazdag időszak, a friss gyümölcsök és zöldségek tekintetében. A szezonális ételek fogyasztása nem csak azért ajánlott, mert finom és friss, hanem mert tápanyagokban is kiemelkedően gazdag. Most érnek a színes paprikák, a tök, a cékla, az alma és a körte. Magas az antioxidáns - és vitamintartalmuk, amely segíthetnek erősíteni az immunrendszert és így fenntartani az egészséget is.

Az őszi hűvös időjárás sokunk számára kihívást jelenthet. A hideg elleni védekezés része az is, hogy testünket megfelelően tápláljuk és immunrendszerünket erősítsük. A kiegyensúlyozott étrend segíthet megerősíteni a szervezetet és növelni az energiaszintet, ami nem utolsó sorban még a motivációnkra is nagy hatással lesz, hiszen, ha erősnek érezzük magunkat, előbb fogunk megjelenni az edzőteremben is. Fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat, egészséges zsírokat (pl. avokádó, dió), és minőségi fehérjéket (pl. hal, csirke, hüvelyesek). Instagram oldalunkon található bejegyzés sorozatunkban már írtunk ezek jótékony hatásairól.

A STRUVE PRO Protein: Az egészséges életmód kiegészítője az őszi táplálkozásban

A STRUVE PRO protein nemcsak a fehérjebevitelt segíti, hanem kiegészítője is lehet az őszi étrendnek. Mivel tartalmaz hal kollagént és kreatint is, a bőr és az izmok egészsége mellett támogatja a test egészének jó közérzetét és regenerálódását, ami akár az öregedés lassításában is segítségünkre lehet. Az aszpartám mentes édesítőszerek és természetes cukrok segítik a felszívódást és ínycsiklandozóvá varázsolják.

Az étel és a motiváció kapcsolata

Ételintoleranciák és Egészség

Az étkezés és a motiváció között mély összefüggés van, ami kihatással van a fitnesz céljainkra is. Az egészséges táplálkozás segíthet fenntartani a jó közérzetet és energiaszintet, ami növelheti a motivációt a mindennapi tevékenységeinkben, beleértve az edzést is. Az egészséges ételek és a megfelelő tápanyagbevitel segíthetnek az agy működésének javításában és az érzelmi egyensúly fenntartásában.

 Az ételintoleranciák gyakran okoznak emésztési problémákat, például puffadást, hasmenést vagy hasi fájdalmat. Az ilyen intoleranciák mögött álló okok közé tartozhatnak az élelmiszerekben található tartósítószerek és ízfokozók. Ezek a vegyi anyagok hozzáadhatnak az élelmiszerek ízéhez és tartósságához, de néhány ember számára kellemetlen reakciókat is okozhatnak.

 

Ezen túlmenően, néhány kutatás azt sugallja, hogy bizonyos tartósítószerek és adalékanyagok hosszú távon negatívan befolyásolhatják az egészséget, és növelhetik a rákos megbetegedések kockázatát. Például a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban (aszpartám) számos kutatás vizsgálja a lehetséges kockázatokat és összefüggéseket a rákos megbetegedésekkel.

Finomított Élelmiszerek és Káros Hatásaik

Személyre Szabott Étrend és Gyulladáscsökkentő Ételek

Az edzők által készített személyre szabott étrendek kiemelkedő fontosságúak az egészséges életmód elérésében és fenntartásában. Az ilyen étrendek célja a test optimális működésének támogatása és az egészségmegőrzés. Ezek az étrendek gyakran tartalmaznak olyan ételeket, amelyek csökkentik a gyulladást, például a gyömbért, a kurkumát vagy a lila hagymát. Az ilyen ételeknek pozitív hatása lehet az egészségre és az edzés teljesítményére is.

Az élelmiszeriparban sok káros anyaggal találkozhatunk, amelyek negatív hatással lehetnek az egészségre. Transzzsírok, mesterséges édesítőszerek és más adalékanyagok széles körben megtalálhatók a feldolgozott élelmiszerekben. Azonban azt is fontos megjegyezni, hogy az étkezési szokásainkon változtathatunk.

A megoldás az, ha tudatosan választunk. Olvassuk el a címkéket, és válasszuk a természetes és egészséges összetevőket tartalmazó élelmiszereket. Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (halak, magvak), a polifenolokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, valamint a béta-glükán tartalmú ételek mind hozzájárulhatnak az egészségünkhöz és jóllétünkhöz.

A szezonális ételek fogyasztása, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges összetevőkkel rendelkező élelmiszerek kiválasztása mind-mind segíthetnek megőrizni az egészséget és fenntartani a motivációt. Ne felejtsük, hogy a tudatos döntések a mindennapi étkezésben hosszú távú előnyökkel járhatnak az egészség és a jóllét terén.

Hirdetés