Haspuffadás okai és csökkentése | Struve FITNESS

Haspuffadás okai és csökkentése

2024.03.25.

A haspuffadás emésztési zavarból fakadó probléma, melynek hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. A tünet általában bizonyos ételek fogyasztását követően, esetleg stressz hatására jelentkezik, hasfájás, kellemetlen feszítő érzés, illetve erős teltségérzés is kísérheti. Ez a probléma, sokakat érint mindennapi életük során.  A kellemetlen feszülés és fájdalom megnehezíti a mindennapi életet, azonban nemcsak kellemetlenséget okozhat, de befolyásolhatja az egészségi állapotot és az életminőséget is.

Sokféle ok állhat a haspuffadás mögött, és fontos megérteni ezeket, valamint megtalálni a megfelelő megoldásokat kezelésére és enyhítésére.

Mi állhat a haspuffadás mögött?

A haspuffadás kialakulásában szerepet játszhat az étrend, az életmód és az egészségi állapot is. 

A puffasztó ételek fogyasztásakor, az emészthetetlen, illetve fel nem szívódó szénhidrátok a vastagbélbe jutva bakteriális lebontási folyamaton esnek át, mely fokozott gázképződéssel jár.

Az életmódbeli tényezők között említhetjük a levegőnyelést, melyet kiválthat stressz, viselkedészavar, kapkodó étkezés vagy gyakori rágógumi használat. 
Az egyes betegségek tüneteként is jelentkezhet haspuffadás. 
Felszívódási zavarok esetén olyan anyagok kerülhetnek az emésztőrendszerbe, melyeket a szervezet nem tud megfelelően kezelni, ez pedig a bélbolyhok sorvadásához vezethet, ami további emésztőrendszeri problémákat eredményezhet. Például a gluténérzékenység felszívódási problémák mellett másodlagos tüneteket is okozhat, mint például kóros fogyás, csontproblémák vagy pszichés zavarok.
Gluténérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása (vékonybélboholy-pusztulás) jön létre. Mivel a tápanyagok felszívódásának jelentős része a vékonybélben található bélbolyhokon keresztül történik, a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud hasznosulni és felszívódási zavar alakul ki. A gluténérzékenység gluténmentes diétával jól kezelhető. A megfelelő étrend követése mellett a szervezet képes regenerálódni, azonban nagyon fontos, hogy a gluténmentes diéta egész életre szól! Kis mennyiségű, de rendszeres gluténfogyasztás is hatalmas károkat tud okozni a szervezetben és akár egy évig is eltarthat még helyreáll a szervezet.
Gluténérzékenység okozta tünetek(főként a vitaminok, ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt):
  • vashiány, vérszegénység,
  • szédülés, homályos látás,
  • fáradékonyság, (migrénes) fejfájás,
  • súlyproblémák,
  • hajhullás, körömtöredezés,
  • izomfájdalom, izomgyengeség,
  • csontritkulás, csontdeformitások, 
  • menstruációs problémák,
  • pikkelysömör (psoriasis), bőrtünetek (hámló és erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén),
  • Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagok a bőrön)
  • egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség)
A laktóz intolerancia is gyakori oka a haspuffadásnak. A szervezet a tejcukrot bontó enzim hiányában nem képes megemészteni a tejcukrot, ami fokozott gázképződést okozhat.

Hasnyálmirigy elégtelenség esetén az emésztőenzimek hiánya miatt a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket, ami haspuffadást eredményezhet. Emellett nőgyógyászati betegségek, vesebetegségek, cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése valamint pszichoszomatikus betegségek (például IBS) kísérő tüneteként is jelentkezhet haspuffadást.

Hogyan csökkenthetjük a haspuffadást?


Az egyik legfontosabb dolog az étrendünk és életmódunk megváltoztatása. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő folyadékbevitel és a stressz csökkentése mind segíthet a puffadás enyhítésében.
Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket (zab, lenmag, érett gyümölcsök, zöldségek), lehetőleg friss és nem feldolgozott formában. Valamint kerüljük a feldolgozott, cukros és puffasztó élelmiszereket (pl. tejtermékek, glutén, hüvelyesek). 
Ha pedig készen állsz az életmódváltásra, de segítségre van szükséged, a Struve Fitness edzői személyre szabott étrend kialakításában is segítségedre lehetnek. Az étrended, előzetes állapotfelmérés alapján állítják össze, figyelembe véve speciális igényeid és esetleges intoleranciáid. Így ha glutén érzékenységgel vagy inzulin rezisztenciával küzdesz, akár vegetáriánus étrendet követnél, abban is segítségedre lehetnek.
Ismerd meg a STRUVE PRO fehérjeporunkat, ami emésztőenzim tartalma miatt könnyebben lebont a szervezet és nem okoz puffadást, mint más fehérjék. A STRUVE PRO egy vegetáriánus, kevert fehérje borsó-, rizs- és tojásfehérjéből, így a glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják bátran.

Hirdetés